De behandeling van een gaatje in de kies door het maken van een
Vulling
De behandeling van een gaatje in de kies door het maken van een
Vulling
Lohr Tandartsen
Brander 15
9934 NR Delfzijl
T. (0596) 63 45 24
E. info@lohrtandartsen.nl
KVK nr. 01162937
De combinatie van tandplaque en suikers kan ervoor zorgen dat er een gaatje ontstaat. De bacteriën die zich nestelen in de tandplaque zorgen ervoor dat de suikers uit de voeding worden omgezet in zuren. De zuren kunnen het tandglazuur aantasten en een gaatje doen ontstaan (cariës). Als het gaatje niet wordt behandeld kan het groter worden. Daardoor kan de zenuw in de kies ontstoken raken of uiteindelijk zelfs afsterven.
Een tandarts zal het gaatje behandelen zodat problemen aan de zenuw worden voorkomen. Hij doet dit in veel gevallen door een vulling te maken. Voorafgaand aan de vulling maakt de tandarts de aangetaste tand of kies eerst goed schoon. Hiervoor gebruikt hij of zij een boortje. Vervolgens sluit de tandarts het gaatje af met een witte vulling. Bij het maken van een witte vulling is het belangrijk dat de behandelde tand of kies goed droog blijft. De tandarts gebruikt hiervoor een speekselzuiger, wattenrollen of een rubberen lapje dat om de tand of kies heen gaat. Het zachte, witte vulmateriaal wordt uitgehard door er met een felle, blauwe lamp op te schijnen. Tot slot zal de tandarts de vulling glad afwerken.
U heeft bij ons altijd de mogelijkheid de tand of kies te laten verdoven als er een vulling moet worden gemaakt. Door de verdoving doet de behandeling geen pijn. De verdoving kan na de behandeling nog ongeveer twee uren een wat dik en doof gevoel geven dat vanzelf weer verdwijnt.
In sommige gevallen kan een tand of kies na het maken van een vulling wat gevoelig zijn, dit gevoel neemt in de meeste gevallen na enige tijd vanzelf af.