• Een gedeeltelijk of volledig

    Kunstgebit

Contact

Lohr Tandartsen
Brander 15
9934 NR  Delfzijl

T. (0596) 63 45 24

E. info@lohrtandartsen.nl

KVK nr. 01162937

Spoed!

Online afspraak maken

Privacy & Cookies

Kunstgebit

In sommige gevallen is het niet mogelijk de eigen tanden en kiezen te behouden en zal moeten worden gezocht naar een andere oplossing. Een veel gebruikte oplossing is een volledige gebitsprothese, ook wel een kunstgebit genoemd. Hierbij worden alle tanden en kiezen vervangen. Een andere optie is een frameprothese of een partiële plaatprothese: dit is een gedeeltelijk kunstgebit dat gebruikt wordt om de ruimte van enkele ontbrekende tanden of kiezen op te vullen. Door het gebruik van een gedeeltelijk gebit kunt u bijvoorbeeld weer beter kauwen of verfraait u het uiterlijk van uw gebit. De tandarts bespreekt graag met u de voor- en nadelen van deze behandelopties.

Vervaardiging van het kunstgebit

Een kunstgebit wordt voor u op maat gemaakt. Om de vorm en afmeting van uw kaken te bepalen maakt de tandarts afdrukken van de kaken. Aan de hand van deze afdrukken wordt in het tandtechnisch laboratorium een tweetal gipsmodellen vervaardigd: één van de onderkaak en één van de bovenkaak. Met behulp van deze gipsmodellen maakt de tandtechnieker een speciale afdruklepel die precies op uw kaak past. Hiermee maakt de tandarts van beide kaken een tweede, preciezere afdruk. Om de positie van de bovenkaak ten opzicht van de onderkaak te bepalen gebruikt de tandarts een kunsthars model met was. Ook is dit het moment om de vorm en kleur van de tanden in het kunstgebit uit te zoeken. De tandarts zal hierna zorgen voor een gebit dat kan worden gepast in de mond. Als dit gebit goed zit en verdere aanpassingen niet nodig zijn dan wordt het definitieve gebit gemaakt.  Een paar dagen na het plaatsen van het gebit heeft u een afspraak bij de tandarts om te beoordelen hoe het dragen van het gebit u vergaat. Bij problemen kan de tandarts kleine aanpassingen doen.

Een kunstgebit voelt anders aan dan uw eigen tanden en kiezen, vaak duurt het even voordat u hieraan bent gewend. In het begin kunnen er bij het dragen van het gebit pijnlijke plekjes ontstaan. De tandarts kan het gebit aanpassen zodat deze drukplekjes minder pijnlijk zijn.

Als u nog eigen tanden en kiezen heeft dan maakt de tandarts eerst een tijdelijk gebit en plaatst deze op het moment dat uw eigen tanden en kiezen worden verwijderd. Op deze manier hoeft u niet zonder tanden en kiezen over straat. Dit gebit draagt u in de periode dat de kaak slinkt. Pas na het slinken van de kaak maakt de tandarts het definitieve kunstgebit.

Klikgebit

In veel gevallen is het mogelijk de prothese vast te klikken op implantaten: het klikgebit. Daarmee is de losse (onder)prothese eigenlijk verleden tijd. Draagt u al langere tijd een kunstgebit en heeft u problemen met het houvast, maak dan een afspraak zodat wij met u de mogelijkheden kunnen bespreken. In de meeste gevallen wordt een klikgebit vergoed door uw zorgverzekeraar: wij regelen de aanvraag voor u. Lohr Tandartsen heeft veel expertise in het plaatsen van implantaten en meer dan 35 jaar ervaring met het maken van kunstgebitten. Omdat wij alle deskundigheid onder één dak bieden bent u bij ons dus in goede handen. Daarnaast zijn de kosten voor een klikgebit bij ons niet hoger dan wanneer u naar een tandprotheticus gaat.

Onderhoud

Net als bij uw eigen tanden en kiezen is het belangrijk dat het kunstgebit goed wordt schoongehouden. Reinig het gebit dagelijks, het liefst met een protheseborstel. Bij het schoonmaken is het verstandig dit te doen boven een bakje of wastafel met water. Op deze manier beschadigt het gebit niet als u dit laat vallen. Ook als drager van een kunstgebit blijft het controlebezoek aan de tandartspraktijk belangrijk. De tandarts zal niet alleen de staat van het kunstgebit beoordelen maar ook oog hebben voor de slijmvliezen in de mond.